Waarom begrijpen we elkaar soms niet, maar denken wel dat we gelijk gaan krijgen?

Een meningsverschil, we denken er gewoon anders over. Op zicht niet erg, maar de gevolgen, de reacties en de sfeer die ontstaat is veel erger. Het gaat grandioos mis als mensen meningsverschillen persoonlijk gaan opvatten. Dan ontstaat er een intense emotie die ‘woede’ heet. We willen ons niet vernederend voelen. Maar moeten we dan slagen, winnen of de macht niet verliezen? Of is het toch een stukje onzekerheid dat naar boven komt en het ego dat de kop uitsteekt? Waar gaat het dan nog over? Weet je überhaupt nog wel waar het meningsverschil over ging? Ben je nog op zoek naar een oplossing of wil je alleen nog maar mensen kwetsen.

Luister je eigenlijk nog wel goed naar de ander? Begrijp je eigenlijk wel hoe de ander het ziet? Kun je het positief benaderen en zodanig bekijken dat je dankbaar bent dat de ander een andere oplossing heeft die jezelf nog nooit zo gezien hebt?

Wie durft in zo’n situatie van woede uit de ring te stappen, het onnozele gevecht niet aan te gaan? Uit de ring stappen? Ja, een bokser alléén in de ring is niet meer dan een grote luchtbel. Hij zal vanzelf stoppen. Door uit deze ring te stappen toon je zelfvertrouwen en zeker geen arrogantie, je respecteert jezelf en weet wel beter.

En jij? Kun jij helder blijven denken, de rust en de kalmte bewaren? Kun jij het opbrengen om je door een meningsverschil niet uit je goede energie te laten halen? Kun jij naar een meningsverschil kijken, zodat je naar de oplossing blijft zoeken wat een positief resultaat oplevert?

Kun jij mensen laten uitspreken en heb je een goede communicatie om bijvoorbeeld te zeggen dat je alleen nog verder praat als er niet geschreeuwd of geprovoceerd wordt? Kun jij het meningsverschil rust geven en het inplannen op een afgesproken moment wanneer jullie ‘beiden’ gekalmeerd zijn?

Zou het niet fijn zijn als we meningsverschillen zo kunnen bespreken dat “we” beiden naar oplossingen gaan zoeken?

Eén ding heb ik geleerd, er zijn mensen die NOOIT zullen toegeven of opgeven. Vraag je dan af wat deze personen echt voor je betekenen en wie ze zijn. Wil je gelijk of geluk?

Vind jij het lastig om op welke manier dan ook om te gaan met meningsverschillen of herken jij jezelf hierin?  Zorg dan voor de juiste mindset.

Het helpt je echt en maakt het voor jou en de wereld een stuk mooier en gemakkelijker.

Wees wijs,

groetjes Maurice

http://mauricesijstermans.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mauricesijstermans.nl draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders