Veranderen is niet meer dan anders gaan denken.

Regelmatig krijg ik de opmerking, veranderen vind ik zo lastig, ik weet dat ik dingen moet gaan doorbreken, maar dat vind ik moeilijk.

En ja, dingen die over je leven gaan veranderen en die zo genesteld zijn in je hoofd zijn ook vaak lastig om te veranderen. Je bent erin gegroeid, zo ben je geworden, dit is wie je nu bent, maar helemaal niet wilt zijn.

Ik kom er steeds meer achter dat mensen wel weten dat het zo niet langer verder kan en dat ze dingen in hun leven moeten en willen veranderen, maar niet weten hoe.

Het woord veranderen klinkt al zwaar als je eraan denkt. Je moet iets gaan doen dat je waarschijnlijk nog nooit gedaan hebt. En daar sta je dan midden in de arena, iedereen kijkt naar je en jij moet beginnen. Als ik eerlijk ben, ik zou ook in mijn bed zijn blijven liggen op een veilige plek. Ik ga echt niet iets doen, waar ik niet goed in ben en waar mijn omgeving iets van vindt. Dan maar lekker door leven en je ontevredenheid wegslikken en accepteren.

Mensen vinden veranderen lastig, omdat ze niet weten wat het woord veranderen inhoudt.

Wat is veranderen? Wat doe je dan? Wat heb ik eraan? Hoe moet dat dan? Kan ik dit wel? Wat zullen anderen ervan gaan vinden? Hoe ziet veranderen er eigenlijk uit? Wat is ‘dat’ wat ik eigenlijk moet gaan veranderen? Hoe lang duurt ‘dat’ veranderen dan? Ga ik er ook anders uitzien als ik ga veranderen? En als het tegenvalt, kan ik dan nog terug?

Je hoeft eigenlijk niets te veranderen, je moet alleen leren anders te gaan denken.

En JA, je moet het ook gaan doen…

Waarom is veranderen of doorbreken voor velen dan toch zo lastig?

Door conditioneringen, gebeurtenissen en ervaringen in ons leven hebben we een eigen denkpatroon ontwikkeld. Iedereen is in zijn eigen gedachten beperkt, ik ook,  je kan niet ‘meer’ denken dan je eigen gedachten. Als jij dus dingen in je leven wilt veranderen of graag anders ziet, blijf jij in je eigen beperkte gedachten denken. In jouw eigen gedachten zit vaak geen helderheid, geen duidelijkheid en geen oplossingen. Het zijn dus eigenlijk jouw blinde vlekken die je niet verder helpen. Doordat je het toch probeert, je ertegen verzet en het heel graag wilt, kost het ontzettend veel energie. Doordat het resultaat uitblijft en je er eigenlijk steeds ongelukkiger van wordt raak je eigenlijk steeds meer verstrikt in je hoofd, de zogenaamde neerwaartse spiraal.

Zie het zo:

Als je ergens passie voor hebt of je wil ergens goed in worden, ga je op les. Door de lessen die je volgt groei je veel sneller en word je steeds beter in wat je doet.

Je leven veranderen of doorbreken is ook een soort les, leer je het uit een boekje en luister je naar alle raad van familie, vrienden en vriendinnen, hoe zij het zien of zouden doen, of kies je voor jezelf, hoe jij je eigen leven graag zelf bepaalt op jouw manier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mauricesijstermans.nl draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders