Wellicht een vraag, waarvan je denkt, waar gaat dit over? Toch is het eens goed om anders naar je leven te kijken of erover na te denken. Leef jij je leven volgens de voorwaarden die jij vooraf met jezelf hebt afgesproken?

Waarschijnlijk heb je er nooit over nagedacht en zeggen jouw gedachten nu gewoon: “Je kunt geen voorwaarden aan het leven stellen”, je mag blij zijn dat je er bent.

Ik begrijp je wel hoor, maar word je dan niet vaker geleefd en geef je de regie uit handen?

Kun jij je leven ‘leven’ onder bepaalde voorwaarden? Denk bijvoorbeeld aan met wie je omgaat.  Hoe ver laat je het komen als mensen iets over jou zeggen dat je niet leuk vindt of waarmee ze jou onbewust pijn doen? Wat accepteer je van een ander en wanneer is de maat vol? Of verleg jij zelf je grens steeds iets verder, zodat je de grens niet hoeft aan te geven, omdat je het lastig vindt? Hoe ver ga je in vriendschap als die voor jou zoveel betekent? Of durf je van sommigen geen afscheid te nemen, terwijl ze jou voor de zoveelste keer teleurstellen en laten zitten?

Een voorwaarde in je leven zou ook kunnen zijn dat je het leuk hebt, dat je geniet en jezelf steeds blijft ontwikkelen om zo ook jouw energieniveau hoog te houden. Doe je dat niet, dan leef je tegen je eigen voorwaarden in. Daar moet je last van ondervinden, tóch?

En denk bijvoorbeeld ook eens aan de voorwaarde dat je ook ‘nee’ mag zeggen in je leven, om zo beter voor jezelf te kiezen.

Echter zie ik vaak mensen in ‘spanning’ leven omdat ze toch weer ‘ja’ zeiden, maar het liefst ‘nee’ hadden gezegd. Op de één of andere manier lukt het gewoon niet.

Zo zijn er echt heel veel dingen om te noemen, om als voorwaarde te stellen aan hoe jij je leven wilt leven. Dit geeft je ook meer kracht en zelfvertrouwen.

Als je gaat nadenken onder welke voorwaarden jij graag je leven zou willen leven, zou je erachter komen dat je weinig regeltjes hebt gehad of dat je vaak afwijkt van je eigen voorwaarden. Ook durf ik te zeggen dat er mensen zijn die helemaal geen voorwaarden hebben, ik was er vroeger zelf ook zo één.” Wat een onzin”, ik hoor het me nog zeggen.

Het niet houden aan je eigen voorwaarden kan je overzicht beïnvloeden. Je begint te twijfelen aan jezelf en krijgt dingen niet meer helder. De wel bekende ‘onzekerheid’.

Ga die onzekerheid niet voeden, omdat je het niet helder hebt. Maar zorg voor helderheid en maak er een persoonlijke voorwaarde van.

Waarom zijn jouw voorwaarden zo belangrijk?

Als jij je eigen voorwaarden van tevoren weet, kun je makkelijker keuzes maken en raak je niet in de problemen, omdat je duidelijk aangeeft wat je bedoelt, wilt of niet wilt. Je eigen voorwaarden kun je trainen.  Je leert er beter mee omgaan en voordat je weet is het een automatisme en zet je een persoon neer die je graag wilt zijn. Sterk en met veel zelfvertrouwen. Als jouw voorwaarden voor jou helder zijn, krijg je meer rust en overzicht.

Schrijf je voorwaarden op en ga ze gebruiken. Het zal je echt heel veel brengen.

Vind je het lastig om je eigen voorwaarden helder te krijgen of durf je jouw eigen voorwaarden niet in te zetten voor een leuker leven, dan wil ik je hiermee graag helpen.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mauricesijstermans.nl draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders